- Diamond Star Magyar

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

 


Betegségek

 
 


A cicáim oldalain az alábbi rövidítések láthatóak:Ezek mind azon betegségek rövidítései amelyekre a tenyészcicáim szűrve vannak.
Tekintettel azokra, akik nemigazán tudják, hogy mit is jelentenek ezek a rövidítések, azoknak pár mondatban összefoglaltam.


 
 
Immunhiányos betegség (FIV)
A betegség oka ugyanaz, mint az emberi AIDS esetében, ezért Macska AIDS-nek is nevezik. Egy negatív tenyészetből származó kölyök esetében nem kell tartani a betegségtől, ha macskánkat lakásban tartjuk, vagy elkeritett kifutoban, ahol nem tud idegen állatokkal találkozni, ugyanis a FIV fertőzött macskával történő párzás vagy nyál útján terjed. Legtöbbször a fertőzött macska évekig tünetmentes, de hirtelen, minden előjel nélkül is rosszabbodhat az állapota. 
Macskaleukózis (FeLV)
A FeLV a FIV-hez hasonlóan a macska immunrendszerét támadja meg. Cseppfertőzéssel terjed, így pl. közös tányér használatával vagy egymás mosdatásával. Egy kifejlett, jó kondiban lévő macska képes lehet a vírus legyőzésére, de ha az állat immunrendszere gyengébb a fertőzés halálos kimenetelű. A tünetek szintén évekkel később is jelentkezhetnek. Egyik legelterjedtebb a leukémia, de tumorok megjelenése is előfordulhat.
 
 


Szívizomfal elfajulás (HCM)
A HCM, mint betegség bármely macskánál előfordulhat, legyen az házi vagy fajtatiszta macska. A maine coon fajtánál ezt fajtaspecifikus betegségnek nevezzük. A betegség nem csak öröklött, hanem szerzett is lehet pl. a nem megfelelő táplálkozás következtében is kialakulhat. 
Ezért is kell odafigyelni, hogy mivel etetjük a macskánkat. A HCM esetében a
 szívizomsejtek megnagyobbodnak és elhelyezkedésük rendezetlenné válik, a szív kamrájának fala több helyen, vagy egészében megvastagszik. 
A tünetek bármely életkorban jelentkezhetnek. 
A megvastagodott kamrafal nehezebben ernyed el, a beszűkült kamraüreg kevesebb vért tud befogadni, ez szívelégtelenséghez, hirtelen szívleálláshoz vezethet.

Szűrésére két féle módszer létezik (genetikai és ultrahnagos), de egyik sem nyújt 100%-os garanciát.

 Genetikai szűrést: vérből vett illetve már inkább nyál minta alapján végzik.
 N/N – negatív               
N/HCM – hordozó               
HCM/HCM – pozitív
Az  N/N, azaz negatív genetikai teszt eredménnyel rendelkező macska is lehet később HCM pozitív. Az N/HCM teszteredménnyel rendelkező macska eredménye nem a betegség meglétére utal és nem is hajlamosabb a HCMre, mint N/N-es társai. A teszt eredménye önmagában még nem zárja ki azt, hogy a macska beteg, azonban a HCM/HCM eredménnyel rendelkező macskák betegsége biztos. 
A genetikai tesztet minden esetben kísérnie kell egy ultrahangos vizsgálatnak is, amely a macska szívének aktuális állapotát mutatja meg.  Az ultrahangos vizsgálat elvégzése azonban nem ajánlott 1 éves kor alatt. 

Policisztás vesebetegség (PKD)
A policisztás vesebetegség mindkét vesét egyaránt érinti. Alapja az, hogy a vesében található, vizeletet képző csatornácskák nem nyílnak a vesemedencébe, hanem vakon végződnek. 
A betegség miatt a csatornácskák vakon végződő végén sok ciszta (folyadékkal teli tömlő) alakul ki, amelyek száma egyre szaporodik s a vese egészséges állományát összenyomják, működését megnehezítik. 
A negatív PKD eredménnyel rendelkező macskák tényleg negatívak nem úgy, mint a HCM esetében. 
A HCM mellett PKD-ről is készülhet ultrahangos vizsgálat.

Izomsorvadás (SMA)
Okozója az SMN gén, mely gerinc eredetű izomsorvadást okoz. A hordozó macska ugyan olyan, mint a HCM esetében: nem beteg és nem is hajlamosabb a megbetegedésre. Gyógymód sajnos szintén nem ismert még.


Forrás: webbeteg.hu


 
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz